Blog

De meest voorkomende voedselallergieën

Wereldwijd hebben honderden miljoenen mensen een allergie voor een soort voedsel. Ook in Nederland hebben veel mensen hier last van. Sommige allergieën leiden tot jeuk of een nare huid, terwijl andere voor serieuze problemen zorgen zoals een opgezwollen keel. Daarnaast zijn er nog veel mensen die een voedselintolerantie hebben. Het wezenlijke verschil is dat een voedselintolerantie vaak heel vervelend is, maar geen gevaarlijke bijwerkingen heeft. Als jij het vermoeden hebt dat jij een allergie hebt of intolerant bent voor bepaalde voedingsmiddelen, dan kan je een voedselintolerantietest afnemen of met jouw huisarts spreken over een eventuele test voor allergieën en een behandelplan mocht een reactie zich voordoen. Sommige producten hebben meer allergische reacties dan andere. Daarom hier een kort overzicht van de meest voorkomende allergieën en intoleranties.

Melk, zuivel en lactose

Een heel groot deel van de wereldbevolking is lactose intolerant, met name in Azië. Meestal kan lactose dan niet goed verwerkt worden door het verteringsstelsel, en dit kan vervelende bijwerkingen opleveren zoals een vloeibare stoelgang. Mensen kunnen echter ook allergisch zijn voor alle zuivelproducten. Bij een echte allergie is er meer aan de hand dan een beetje last van het verteren. Het immuunsysteem herkent het zuivelproduct niet en maakt histamines aan om dit aan te vallen. Dit kan serieuze gevolgen hebben zoals moeite met ademen of een verstoorde hartslag.

Noten

Een notenallergie komt ook vaak voor. Mensen kunnen allergisch zijn voor verschillende soorten noten, bijvoorbeeld alle noten van de boom, of voor pinda's. Dit is niet helemaal hetzelfde, aangezien een pinda tot een andere familie behoort. Zeker een allergie voor pinda's kan heel gevaarlijk zijn, want het kan lijden tot anafylaxie, een levensbedreigend probleem aan de bloeddruk en ademhaling. In zulke gevallen draagt een allergisch persoon altijd een Epipen bij zich in geval van nood. Pinda's worden veel gebruikt in allerlei soorten producten, dus het is verplicht om te vermelden als er sporen van pinda's of andere noten in een product gevonden kunnen worden.

Vis en schelpdieren

Deze twee allergieën zijn niet hetzelfde, maar komen toch vaak tegelijk voor. Het betekent echter niet dat iemand die allergisch is voor schelpdieren ook direct allergisch is voor alle soorten vis, en omgekeerd. Garnalen, kreeft en krab zijn de meest voorkomende schelpdieren die een allergische reactie veroorzaken. Een allergie voor vissen is enigszins uniek in de zin dat het pas op een oudere leeftijd hoeft te beginnen. De meeste allergieën ontwikkelen zich al vroeg in het leven. Niet alle soorten vis leveren allergische reacties op, dit verschilt een beetje per persoon.

 

Geef een reactie