Blog

Hoe zorg je goed voor jouw tanden?

Persoonlijke hygiëne is heel belangrijk. Niet alleen kan het vervelend zijn voor jezelf en anderen wanneer je niet bepaald schoon bent, het heeft ook hele andere negatieve effecten. Jouw gemoedstoestand kan beïnvloedt worden door de mate van persoonlijke verzorging, maar ook andersom. Bovendien zijn er een flink aantal aandoeningen en klachten die voornamelijk optreden wanneer er niet genoeg aandacht aan besteed wordt. Persoonlijke verzorging is iets wat je gedurende jouw leven aanleert, maar soms doe je bepaalde dingen niet op de goede manier. Als niemand jou ooit heeft uitgelegd hoe je precies het beste jezelf kunt wassen, of jouw tanden kunt schoonmaken, dan kan het zo gebeuren dat je dit al jaren verkeerd doet. Zeker als het gaat om verzorging van de tanden doen veel mensen niet het maximale. Daarom hier een overzicht van hoe je goed voor jouw tanden zorgt.

Wat kan er fout gaan?

Bezoekjes aan de tandarts hebben een soort van slechte associatie in de volksmond. Vaak gaat het om een grapje, maar er wordt dan geïmpliceerd dat een bezoek aan de tandarts pijnlijk en vervelend is. Dit komt omdat sommige bezoekjes ook gewoon echt vervelend zijn. Als je klachten hebt over jouw gebit, dan is het vaak een hele vervelende gebeurtenis. Als je bijvoorbeeld gaatjes hebt, dan moet er misschien geboord worden. Ook zijn er ontstekingen die erg diep zitten en ontzettend pijnlijk zijn. Zelf heb ik geen wortelkanaalbehandeling gehad, maar gezien de reactie van andere mensen is dit absoluut geen pretje. Ook ontstoken tandvlees kan leiden tot een gevoelige mond of erger. Op den duur kunnen belangrijke zenuwen afsterven. Als je ineens ontzettend veel last krijgt van jouw gebit dan is het handig een nooddienst raad te plegen zoals Dental 365.

Dagelijkse routine

Het belangrijkste is waarschijnlijk dat je weet hoe jij jouw tanden goed schoon houdt. Achterblijvende etensresten of andere broeinesten voor bacteriën veroorzaken het grootste gedeelte van de kwalen, dus door jouw gebit goed schoon te houden voorkom je een groot aantal problemen. Elke dag twee keer je tanden poetsen is over het algemeen bekend, maar hoe doe je dit goed? Zelf heb ik als kind geleerd dat twee minuten poetsen wel genoeg is, maar dat blijkt dus niet waar te zijn. Je wilt het liefst twee keer vijf seconden per tand besteden, aan iedere kant één keer. Hierbij werkt een elektrische tandenborstel het beste, en je houdt de tandenborstel tegen de rand van het tandvlees aan. Eens per dag wil je ragertjes of flosdraad gebruiken om tussen alle tanden schoon te kunnen maken. Het liefst eet en drink je zo min mogelijk zoete of zure voedingsmiddelen zoals frisdrank. Minimaal twee keer per jaar wil je een bezoek aan de tandarts brengen.

Geef een reactie